Заболявания

Кримска хеморагична треска

Кримската хеморагична треска е остро инфекциозно заболяване, което протича с всички характерни за трансмисивните инфекции симптоми.

Причинява се от Congo-Crimmean hemorragic fever virus.

Източник на инфекцията са голям брой диви и домашни животни. От паразитирането върху тях се заразяват кърлежите, които предават инфекцията на човека при ухапване. Самият болен човек също може да бъде източник на заразата. Пътищата на предаване на заразата са различни -при ухапване от кърлеж или зацапване на кожата и лигавиците при смачкването му, преливане на кръв и други кръвни манипулации при пряк контакт с болния. Все още не е доказано заразяването на човек при консумацията на контаминирано месо от заразено животно. По-скоро се наблюдават случаи на заразяване при обработка на месото и кожите на болните животни.

Конго-Кримската хеморагична треска се отличава със специфично увреждане на хемостазата. Някои учени приемат, че в основата на това стои прякото увреждане на съдовия ендотел, други приемат че основно значение има развитието на процес на дисеминирано интравазално кръвосъсирване (т.н. ДИК синдром). В патогенезата на заболяването стоят и имунологични механизми и образуването на имунни комплекси, които също имат значение за увреждане на хемостазата.
Инкубационният период на заболяването е обикновено от 7 до 14 дни.

Заболяването преминава през няколко характерни стадии:
- Прехеморагичен(от 1 до 3 дни): започва с изразен токсо-инфекциозен синдром, висока температура, която може да бъде над 40 градуса, с наличие на болки в мускулите и ставите по цялото тяло. Езикът на болните е обложен с наличие на налеп, гърлото е зачервено. Наблюдава се типичния за трансмисивните инфекции краниофарингеален синдром-проявява се с характерна хиперемия в областта на лицето , гърлото и шията до нивото на ключиците. При някои болни се наблюдава появата на бързопреходен обрив. Характерно за този стадии е наличието на силна болезненост в лумбосакралната област и силно положително сукусио реналис.
- Хеморагичен стадий (няколко дни): Характеризира се с бързото развитие на различни по степен и локализация хеморагии. Те могат да обхванат цялото тяло и обикновено се състоят от линеарни петехии. Черният дроб на болните е увеличен (хепатомегалия). През този стадии се наблюдава и бързо спадане на артериалното кръвно налягане.
- Реконвалесцентен стадий: През него болните започват да се възстановяват. Понякога той е по-продължителен и заболелите могат да продължат да се чувстват дълго време отпаднали и да се оплакват от липсата на апетит.

Конго-Кримската хеморагична треска може да протече като фулминантна форма и да се стигне до състояние на сепсис. Застрашаващо живота състояние е и развитието на ДИК синдром.

Диагноза: В кръвната картина се открива анемия и левкопения с олевяване, а при част от болните и тромбопения. За сигурно поставяне на диагнозата значение имат вирусологичните изследвания.

 

За лечение се използва се хиперимунен противохеморагичен имуноглобулин и хиперимунен серум.

 

 

Име:
Коментар:
security image
Код за сигурност:
1850 посещения | 0 коментара добави коментар
  • Лавър

    Споделете Вашето мнение...

категории

препоръчваме ви

анкета

Пазарувате ли online?

  • гласувай!

реклама