Заболявания

Варикозни вени

Първичните варици на долните крайници представляват неравномерно разширение и змиевидно нагъване на подкожните вени на краката. Заболяването се среща предимно в Европа, Средиземноморието и Северна Америка. Боледуват по-често жените.

 

Основен причинен фактор за развитие на първична варикоза е генетично детерминирана недостатъчност на венознта стена. Стените на вените постепенно губят своята здравина и еластичност. Възниква недостатъчност на венозните клапи и се развива венозен рефлукс. Заболяването се съчетава с хернии, хемороиди и плоски стъпала. Други причини, които често водят до развитие на разширени вени са бременност, дейности, свързани с продължително заемане на изправено положение, затлъстяване, туморни маси,които обхвашат вените, притискане от жартиери, тесни дрехи и др.

Заболяването прогресира бавно. В началото липсват клинични симптоми, пациентите търсят лекарска помощ по козметични причини. Постепенно се стига до оплаквания от тежест в краката в края на работния ден, умора, „неспокойни" крака през нощта. Налице са епизодични „стрелкащи" болки в областта на най-изразената венозна стаза. При тежки случаи към тези симптоми се прибавят оток около глезените, който се появява при физическо натоварване или изправено положение и изчезва след почивка, наплъдава се кафеникава пигментация на кожата или ограничен дерматит.

При огледа на крайника се наблюдават типични за първичната варикоза разширени и нагърчени вени, които се палпират добре. Те се разполагат поединично или на групи около централна, „хранеща" вена, кочто обикновено комуникира с дълбоката венозна система. При напреднали случаи първичните варици обхващат голяма част от крайника, като образуват конфлуиращи помежду си пакети.


Според локализацията си първичните варици могат да бъдат разделени на няколко типа:


1. Стволова варикоза - предимно по хода на вена сафена магна, по рядко по вена сафена парва
2. Дифузна варикоза - варикозни пакети извън вена сафена магна и вена сафена парва
3. Смесена варикоза - включва двете форми

Най-честото усложнение на първичната варикоза е повърхностният тромбофлебит.

Лечение

Неоперативно лечение - Включва спазване на режим, при който се избягва продължително стоене в изправено положение, предприема се подходяща диета за намаляане на телесното тегло и се препоръчва активно спортуване. Необходимо е болният крак периодично да се поставя на високо. Медикаментозното лечение включва приложение на венотонични и съдовоукрепващи медикаменти под формата на таблетки, кремове или гел. Подходящи са и еластично-компресивните превръзки (еластични чорапи). Еластичният чорап се поставя сутрин и се сваля само по време на почивка.


Склерозираща терапия - Представлява инжектиране на склерозиращо вещество във варикозната вена по специална техника. Целта е да се увреди съдовия ендотел и да се активира коагулацията, което в крайна сметка да доведе до облитерация на съответния венозен сегмент. Този метод не е подходящ при стволови варици с клапна недостатъчност, доказана алергия, бременност, тромбофлебит, дълбока венозна тромбоза, кожна инфекция, лимфедем и др.


Оперативно лечение - Показания за оперативно лечение са декомпенсирана първична варикоза, която не се повлиява от неоперативно лечение и причинява усложнения. Противопоказания са тежка адипоза, придружаващи заболявания с висок оперативен риск.

Име:
Коментар:
security image
Код за сигурност:
1634 посещения | 0 коментара добави коментар
  • Лавър

    Споделете Вашето мнение...

категории

препоръчваме ви

анкета

Пазарувате ли online?

  • гласувай!

реклама